Rendszeres olvasók

2011. szeptember 13., kedd

Életmódváltásra fel - az első próbálkozás

Töredelmesen be kell vallanom, hogy amióta pár évvel ezelőtt abba hagytam az aktív táncot, nem nagyon keltette fel egyik mozgásforma sem az érdeklődésemet hosszabb távon. 
Szülés után jártam ugyan Hot Ironra (szerettem, mert nem kellett ugra-bugrálnom), hastáncolni (ehhez megfelelő az alkatom sajnos), de 1-1 évnél tovább egyik sem kötött le, és az eredmények sem voltak inspirálóak. 

Mivel az utóbbi időben nem igazán érzem jól magam a bőrömben, ezért elszerettem volna kezdeni újra mozogni. 
Tavasszal láttam meg a városban a plakátot, ami a Port de bras órát hirdette. Mivel ezt a kifejezést a balettos múltamból ismertem, gondoltam, csak van hozzá valami köze. Ezért el is mentem az ingyenes bemutató órára. 
 
 Milyen igazam volt, a port de bras, a test és a lélek tánca, történeti kitekintésnek legyen annyi elég, hogy az egyesült államokban született meg nem is olyan rég, két exbalettos – koreográfus- táncos alkotta meg a koncepciót, Vladimir Snezhik és Julio Dieguez Papi, akik jelenleg is járják a világot, hogy továbbadják tudásukat. Ennek persze mindenki utánanézhet, akár a www.portdebras.org oldalon is.
Az oktató azt mondta, hogy ötvöződik benne a klasszikus balett, a pilates, a jóga elemei. Nem kell hozzá táncos múlt, már az első pár óra után elsajátíthatóak a mozdulatok.
Az első ingyenes órán tömve volt a terem, de amikor már rendszeresen kellett volna járni, alig jött el valaki, nagy bánatomra.

Szeptemberi iskolakezdéssel újra meghirdették az ingyenes bemutató órát. Most már kolléganőmet is magammal ráncigáltam. Ismét tömött terem, minden korosztály képviseltette magát. 
45 perces óra volt, de a végére még a bugyimból is lehetett csavarni a vizet. Sokan törölgették a padlóra lecsöppent izzadságfoltjaikat. Most úgy néz ki, hogy megfelelő létszám gyűlt össze ahhoz, hogy beinduljon a folyamatos "képzés".

Magáról az óráról annyit, hogy a táncos koreográfiává fűzött meghatározott gyakorlatsorok segítik a dinamikus egyensúly fejlesztését, a testkontroll kialakulását, a neuromuscularis koordináció fejlesztését és a ritmusérzék kialakítását. A gyakorlatok átmozgatják az egész testet, különösen a gerinc melletti mély izmokat, karokat, vállakat, csípőt és lábakat. Nyújtják a gerincet, segítenek a megfelelő, normál fiziológiás testtartás kialakításában, visszaállításában.
A folyamatos mozgásnak köszönhetően az energia áramlása megszakítás nélküli, a mozdulatok elegánssá, kontrollálttá és biztonságossá vállnak. Mind a zene, mind az edzésforma teljes kikapcsolódást biztosít mindenki számára.
Minden koreográfia könnyen elsajátítható, a résztvevőknek nincs szükségük előzetes képzettségre és mindenkinek lehetősége van lépésről-lépésre haladni, emelve az intenzitást és komplexitást. Végig lassú, de ennek ellenére dinamikus zenére történik a folyamatos mozgás. 
Nem olyan mint a jóga, hogy vannak benne hosszabb kitartások. Nagyon nőies, kecses mozdulatok. Mi most főleg karral dolgoztunk, és volt egy kis lábmunka is. Az óra után az izmaim erősen tiltakoztam még az ellen is, hogy a lépcsőn lemenjek. A villamosról is remegő lábakkal szálltam le. 
Reggel már érzetem, hogy a mai mozgásom minden lesz csak kecsesnek mondható nem. Minden mozdulat nehézséget okoz és nem csak a karomban (nem szokta a paraszt a szántást), de magamra vessek. Miért kellett ennyi évet kihagynom a mozgással.

Egy kis ízelítő:

Ahol ki lehet próbálni:

Este azt hiszem elkészítem a fekete hattyú féle sminket, ígérem tütü, nem húzok majd a fényképezéshez.
 
 Mivel kedvet kaptam mozogni, valószínű csütörtökön ellátogat még egy Body Art órát is tesztelni, és otthon meg leporolom a kis 8 kg golyómat (nem kell félreérteni, a férjemnek nincs sérve) és elkezdem lengetni, hagy tudják meg a szomszédok is, hogy az egészséges életmód rögös útjára léptem.

Photo by Vozár Dávid
Hogy legyen benne egy kis smink is, azt el is felejtettem, hogy az UD alapozó a Sephora palettával ismét bizonyított. Az arcomról a BB krém és a púder lefolyt, de a szemfestékem hibátlan maradt :)


3 megjegyzés:

  1. :D Ez a golyós mondat kéééééész.

    VálaszTörlés
  2. Én még nem hallottam erről de megnéztem a videót és nagyon tetszik. Nem tűnik nehéznek csalóka de az látszik minden izmot átmozgat :)

    VálaszTörlés
  3. :DD
    Amúgy nem is nehéz, és ami nem utolsó, hogy minden porcikádat megmozgatja. Na jó könnyen beszélek a múltammal, de a kolléganőmnek semmilyen táncos múltja nincs és teljesen oda meg vissza van tőle. Igaz amikor ma összefutottunk a folyosón röhögtünk egymáson, mert kicsit darabos a mozgásunk.

    VálaszTörlés