Rendszeres olvasók

2012. augusztus 16., csütörtök

Arc és testápolás terhesen

Először is mea culpa, hogy ennyire eltűntem, de az az igazság, hogy miután délután melóból hazaérek már csak arra van erőm, hogy ledőljek az ágyba és az egekig felpolcoljam a már korán sem szexis, inkább csülök kinézetű lábaimat. De végre jön a szabi és lesz poszt rendszeresebben. 

Amiről most írni fogok az az, hogy mennyire megváltoztatja a bőrünk, hajunk állapotát a terhesség. Mivel már lassan 5 hónapja kerekedem, így volt időm kitapasztalni azt, hogy mi az amit el kell kerülnöm és mi az amit nyugodtan kenhetek anélkül, hogy a bőröm megsínylené. 


De haladjunk fentről lefelé.

A haj. 

Azt ígérik, hogy megáll a hullás, dús és szép sörényünk lesz. Ja persze, csak nem mindenkinek. Nekem még mindig hullik, és nem mondanám, hogy hú de szép lett. Ami pozitívumot észrevettem az az, hogy nem zsírosodik annyira. Úgyhogy én még véletlenül sem úgy működöm, mint ahogy a nagykönyvekben meg van írva.
Aztán itt a sarkalatos kérdés, hogy festeni vagy nem festeni? Ahány orvost, fodrászt megkérdezel annyiféle+1 választ fogsz ezzel kapcsolatban kapni. Abban megegyezik a véleményük, hogy az anyára van bízva, hogy mit csinál. A lényeg az lenne, hogy jól szellőző helyiségben kell a festést végzeni, mert a "kellemes" szagok azok amik nem tesznek jót. Azt mondják, hogy a fejbőrön keresztül nem tud annyi vegyszer elszívódni, ami ártalmas lenne a babának. 
Én festetem, csak nem annyira gyakran mint korábban. Igaz a héten feltűnt a lenőtt részeknél, hogy mennyi ősz hajszálam van, így bepánikoltam és mentem is a fodrászkellékesbe. Az eladó kedvesen felajánlotta, hogy van ammóniamentes festékük, de nekem az nem vált be, nagyon hamar lekopott a hajamról és még drága is. Ha már kiadok 2000 Ft egy tubus festékért, elvárnám, hogy 2 mosás után is szép fénye és színe legyen.
Szóval én nem foglalok ebben állást, mindenki döntsön saját belátása szerint. (amúgy lehet, hogyha nem járnék dolgozni, akkor választottam volna valami barma színt és azzal ellenék itthon, bár azért ezt kétlem)

Arcápolás 

Azt vettem észre, hogy a korábban használt arctisztító termékeket dobhatom ki a kukába, vagy legalább is hosszú időre hanyagolnom kell. Akár mit kentem az arcomra vagy kiütéses lettem tőle, vagy bedurrantak akkora pattanások mint egy borsószem. Aztán megtaláltam a megoldást rá. Volt a városban egy nagyon magyar rendezvény és ott egy hölgy kézzel készült szappanokat árult. Ott találtam meg a fekete-fehér szappant. Ez zabkorpa és szén keveréke. És láss csodát eltűntek a pattanások (egészen addig amíg el nem mentünk pár napra a hegyekbe és nem akartam a szappannal vacakolni és bedobtam a neszesszerbe a Garnier egyik lemosóját, most megint tele az arcom fájó pattanásokkal). 
A terhes nők bőre állítólag természetesen ragyogó. Persze akkor ha van időd pihenni eleget és nem kel korán kelned. 
Mivel nő a vér térfogata, a bőrünk pedig egészséges rózsás színt ölthet, a test vizet tart vissza, ami kitölti a finom ráncokat, a fokozott faggyútermelés szép, üde arcbőrt ad. De a hormonok hatása a visszájára is fordulhat, és zsíros bőrt, puffadtságot vagy kiszáradt bőrt okozhat. 
Nekem szerencsére nem lett túl zsíros a bőröm, igaz szerintem sokat segít a BB krém is és ragyogni meg ragyogok a highlighterektől és bronzosítótól. 

Aztán ott vannak azok a csúnya terhességi foltok vagy más néven terhességi maszk. Igaz azt mondják ez inkább az ázsiai és déli típusú nőkre jellemző, azért nálam is megjelentek annó, igaz nem durván. 
Ez főleg az arcon, az állon, homlokon vagy a száj körül (olyan mintha bajszunk lenne) jelenik meg. Először azt hittem, hogy koszos az arcom és dörzsöltem, de rá kellett jönnöm, hogy ezt akár smirglivel is csiszolhatom, akkor talán le is jönne.
Ha már kialakult nem tudsz vele mit csinálni, mert a halványító krémek, a lézeres eljárás nem biztos, hogy ajánlott a terhesség alatt. Amit tehetsz az az, hogy az arcodat magas faktorszámú krémmel kened és jöhet a jól fedő alapozó. Vannak kifejezetten ilyen problémákra készített termékek, mint pl. a Coverderm kozmetikumok.

A terhesség után ha nem is teljesen tűnik el, de elhalványodik és utána már lehet rá megoldást keresni. 

A test

Vagy elfogadod vagy nem, de változik és nem tudsz ellene tenni. Mostanában azt tapasztaltam, hogy a pasiknak nagyon bejön ez az állapot, ennyi bókot mint amit most kapok, a terhesség előtt sem kaptam. Lehet, hogy minden pasi perverz? 
Ebben az esetben is úgy jártam mint az arcápolóimmal. A korábban használt tusfürdőmtől viszkettem, húzódott a bőröm. Gondoltam kipróbálok egy kifejezetten terheseknek gyártott tusfürdőt, de amikor megláttam, hogy csak azért mert egy pocakos nő van a dobozon, egyből 3-400 forinttal többet kérnek érte, letettem róla. Majd a Müllerben találtam egy saját márkás terméket ami 500 vagy 600 Ft-ba került és a hozzá tartozó masszázskrémet is megvettem ami szintén baráti áron volt.
Termékleírás a Krémmánián
A tusfürdő állaga, hát! Inkább nem mondom, hogy mire hasonlít, fehér és kissé tejszerű...Az illata sem valami erős. Nagyon hamar elfogy, pont az állaga miatt. Viszont a bőrömnek tetszett :) Nem viszketett, nem is volt száraz.
A krémnek viszont imádom az illatát. Azt írja, hogy segít a striák megelőzésében. Rólam tudni kell, hogy én testápolót is kampányszerűen használok, amikor eszembe jut kenem egy ideig, utána megint hanyagolom. Nem volt ez máshogy az első terhességemnél, és most is ugyan így van. A bőr repedését nagyban befolyásolja a genetika. Köszönöm a felmenőmnek ezeket a jó géneket, mert semmi repedés nincs sem a hasamon sem pedig a combomon. A krém vagy olaj amit magunkra kenünk szerintem csak abban segít, hogy ne húzódjon és viszkessen a bőrünk. (barátnőm végig kenegette magára a jobbnál jobb és drágább krémeket és körben szétreped). Mivel a hiúságunkkal a  gyártók is tisztában vannak, így van pofájuk jó magas árakat elkérni egy-egy krémért. Aztán vagy használ vagy nem, vagy van benne hasznos anyag, vagy nincs. 
 
Anno kerestem kutattam azok után a termékek után amivel a drága készítményeket ki lehetne váltani. Nem is kell messzire menni csak a konyháig. A legkézenfekvőbb az oliva olaj, már ha nem zavar az illata/szaga.
Az ásványi olajok helyett a finom, vitaminokban (főként E-vitamin) gazdag növényi olajok ajánlottak, amik korszerűbbnek és hatékonyabbnak számítanak. A napraforgóolajat általában egzotikus olajokkal pl. jojobaolajjal, mandulaolajjal, barackmagolajjal kell összekeverni az ideális összetétel érdekében. Számos tanulmány alapján a jojobaolaj a legfinomabb, legjobb minőségű olaj a babák és mamák bőrének az ápolására. Olyat érdemes keverni amivel utána a babát is lehet masszírozni. 

Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, igaz ennek van hátránya is, hiszen a hólyagrugdosásnak köszönhetően amúgy is sokat kell a mosdóba járni, ez pedig még rásegít.
Ez is segít abban, hogy a bőr belülről is hidratált legyen. 

Én ugyan nem tapasztaltam, de állítólag ilyenkor jobban kiszárad a lábszárunkon a bőr. Ebben az esetben is jobb a természetes radírozás. Oliva olaj hozzá adva durva szemű só vagy éppen kristálycukor és ezzel lehet szépen végigdörzsölni a bőrt (de lehetőleg ne szőrtelenítés után használd a sós változatot, mert gyorsan kiugrasz a kádból az tuti)

Ha láb akkor nem maradhat ki a dagadás sem. Azt mondják, hogy megelőzés képen a láb felpolcolása a legjobb, valamint el kell hagyni az étkezésből a nagyon sós és fűszeres ételeket. Valahol olvastam, hogy segíthetnek a Schüsler sók is, ezek közül ajánlott a Natrium sulfuricum.  Én elkezdtem szedni, és hogy most attól e vagy sem, de nem dagadt annyira a héten a lábam. A másik jó megoldás a lábfürdő, ez már csak kényeztetés szempontjából is nagyon jó. Az igazi az lenne, ha a ház ura minden este megmasszírozná a lábam, de erre még várni kell
Direkt utána érdeklődtem, nyugodtan el lehet menni masszíroztatni, de érdemes olyan masszőrt választani aki tisztában van azzal, hogy egy kismamának mit lehet és mit nem. Én éppen keresem az igazit, ha valaki tud a környéken ilyet, akkor szóljon.

Most éppen azon vagyok, hogy a szabi ideje alatt kísérletezgetni fogok azzal, hogy  magamon készítsek majd egy pocakfestést. :)




 

8 megjegyzés:

  1. Szerencsére minden kozmetikumot tudtam használni terhesség alatt, amit előtte is.
    A bőröm csak 2 féltenyérnyi helyen repedt meg, igaz, csak 35 hétig voltam terhes.
    Remélem, jól vagytok, vigyázz magatokra! (és jelentkezz picit sűrűbben, ha marad energiád)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi jól vagyunk az állandó fáradtságot leszámítva :) Igyekszem szabi alatt napi szinten jelen lenni.

      Törlés
  2. Viszonylag könnyen megúsztam a terhességeket, igaz már csak halvány emlékeim vannak :D
    Utolsó harmadba a túlsúly (25, 28 kg!) és a lábam dagadása okozott kellemetlenséget, szülések után viszont rettenetesen megdúsult a hajam, szinte 3x-os mennyisége lett.Így , h most ez eszembe jutott lehet nem is a szilikonmentes hajápolással kellett volna elsőnek próbálkoznom.. :D

    VálaszTörlés
  3. Még nem voltam kettős személyiség de kicsit aggasztóak a kilátások test vagy bőrápolási szempontból.:) Most is elég érzékeny bőröm van, mi lesz akkor:)))
    Vigyázz magatokra:) én is ezt kívánom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen így visszaolvasva elég ijesztő lehet annak aki még nem volt terhes. Nem elrettentésnek írta, van akinek semmi "baja" nincs. Én nem vagyok most ilyen szerencsés, de ez betudható annak is, hogy már nem vagyok 20 éves.

      Törlés
  4. Szuper bejegyzés volt, ha egyszer én is kerekedésbe vágok, előveszem majd, most pedig átküldöm a várandós kolléganőmnek. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és persze vigyázz magatokra, és ha marad energiád, várjuk a bejegyzéseket. :-)

      Törlés