Rendszeres olvasók

2012. december 5., szerda

Mit vigyünk magunkal szüléskor? - kis bőröndleltár

Ugyan tudtam, hogy ez a nap is el fog jönni, de most döbbentem rá igazán, hogy milyen gyorsan elrepültek a hónapok. Már ott tartunk, hogy a bébi ruhatára mosva vasalva a szekrényben áll, bölcső összeszerelve. Már csak az maradt hátra, hogy összekészítsem a motyómat.

Nem kell az egész lakást bepakolni, mert ha minden szép és jó, akkor 3-4 napnál nem töltötök több időt a kórházban. (persze az más, ha koraszülött a baba, vagy napoznia kell mert besárgul). Felvilágosított a védőnő, hogyha mondjuk hétfőn 12 óra előtt megszülök akkor csütörtökön már megyünk is haza, de ha ebéd után csak pénteken engednek ki minket (mennyire logikus?).

Elővettem a kis pillangós nőcis bőröndömet és írtam egy listás ami alapján bepakoltam.


Vannak bizonyos iratok amiket feltétlenül magunkkal vinni:
- személyi igazolvány
- TAJ kártya
- kiskönyv
- és a gondozás alatt keletkezett leletek
- amennyiben abban a városban szülsz ahol férjhez mentél akkor nem kell vinni a házassági anyakönyvi kivonatot
- ha nem vagytok házasok akkor viszont kell egy apasági nyilatkozat (erről itt olvashattok).

Ruházat:
- nálunk anno kijelentették, hogy a kórházban szülés után csak hálóinget lehet viselni (nem értem ugyan, hogy miért, számomra nem indok, hogy a gátseb kezelésénél egyszerűbb, mert nem tart semeddig levenni a pizsamanadrágot szerintem). Én most betettem azt a 2 darab hálóinget amit Csenge születésekor vettem és azóta is a szekrénybe állt. Igaz most galád módon betettem mellé egy pizsamát is. (nem baj, ha van bent több váltás is, mert a babák miatt elég meleg van és a hormonoknak köszönhetően izzadékonyabbak vagyunk ilyenkor, de történhet egyéb "baleset" is.)
- köntös
- zokni, amennyit gondolsz (én 3 párat raktam be)
- eldobható bugyi (A Tena betéthez nagyon jó hálós bugyit adnak, egy csomagban 2 darab van, gyorsan szárad és a helyén tartja a dolgokat), ha nem tetszik ez a fajta megoldás akkor valami olyan sötét bugyikat vigyetek ami széles és a betét nem csúszik el.
- szoptatós melltartó (sokan nem szeretnek melltartót hordani, de jó tudni, hogy amikor belövell a tej, jó ha van rajtad melltartó amiben benne van a betét)
- 2db törölköző/fürdőlepedő, és 1 db a kézmosáshoz
- papucs (én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem egy nagyon olcsó platformosat amit csak a zuhanyzóban használtam és utána repült a kukába, valamint volt egy amit napközben hordtam) 

Tisztasági csomag
- zsebkendő
- WC papír (ne érjen meglepetés)
- nedves WC papír (igaz ezt sem szeretik, de egy gátsebbel és esetleg egy kedves aranyérrel jobban esik ezzel tisztálkodni)
- papír WC papír ülőke (nem mintha nem bíznék a takarítókban, de mégis...)
- eldobható melltartóbetét
- vagy gyermekágyi betét vagy mensturációs betét 2 csomaggal minimum
- tusfürdő
- izzadsággátló
- fogkefe, fogkrém
- az arcápolási rutinod tartozéka
- fésű vagy hajkefe
- szappan a kézmosáshoz

Egyéb dolgok amire szükség lesz:
- mellszívó
- textilpelus
- evőeszköz, szalvéta (kórháza válogatja)
- vitamin
- pelenka (nálunk napi 2 darabot adnak, így nem baj, ha van nálad több)
- nekem van egy gumis hasszorítóm is ami kézről kézre járt a barátnőim között szülések után, ezt én is beviszem
- úszógumi (kényelmesebb ülni rajta a gátsebbel)
- telefontöltő, feltöltött fényképezőgép, és én viszem magammal az új barátomat, az Amazon Kindle könyvolvasómat (ezt könnyebb lesz olvasni a szülőszobán, mint egy 500 oldalas könyvet).

Erős illatú  parfümöt semmi esetre se vigyetek be, mert az újszülöttet zavarják az illatok. Ugyan imádok sminkelni, de semmi sminkcuccot nem viszek magammal, talán a BB krém a kivétel.
Nem tudom, hogy máshol hogyan van, de amikor Csengét szültem nem hagyták, hogy hajat mossak (pedig rám fért volna már a hétvégére, ezt azzal magyarázták, hogy attól félnek, hogy megfázik a kismama ???? Egyenlőre még gondolkodom, hogy vigyek-e hajszárítót vagy sem.)

Van még egy bőröd amit össze kell rakni, de azt fölösleges bevinni magaddal.
Ebbe tett bele a hazamenős dolgokat.

A baba ruháit amiben haza akarod vinni, mindig legyen az évszaknak megfelelő és készítsd össze azokat a ruhákat amiben Te mész haza. Ne bízd a párodra és ne olyan ruhákat készíts be amiket a terhesség előtt hordtál, mert nem fogod 3 nap alatt visszanyerni lányos alakodat. Inkább kényelmes, bővebb ruhákat válassz. 

Remélem nem hagytam ki semmit a felsorolásból, egy kicsit (mit kicsit, nagyon) izgulok már, de túl kell esni rajta. Aki hasonló cipőben jár mint én annak kitartást és könnyű szülést kívánok.


4 megjegyzés:


  1. Gyors és könnyű szülést!
    Drukkolok Neked és várom az első képeket a babáról :)

    VálaszTörlés
  2. Mi már túl vagyunk rajta, ha minden igaz, szombaton jönnek haza a kórházból. Szorítok Nektek!!!

    VálaszTörlés
  3. Könnyű "lebabázást", jó egészségest és sok boldogságot nektek :)

    VálaszTörlés
  4. minden jót kívánok nektek! Én már alig vártam a végét:) Amit hozzátennék: napközben lazán felvettem a melegítőmet, nem flangáltam hálóingben, mert nekem attól betegségtudatom van. Óvatosan az illatosított tusfürdőkkel, dezodorokkal, testápolókkal, mert az újszülöttek rendkívül érzékenyek a szagokra. És egy pici hajszárító a csomagban segít csinosnak is érezni magad (legalábbis a hormonok miatt nekem a fejbőröm is izzadt kegyetlenül, csudajó volt megmosni a hajam:) )

    VálaszTörlés